Το Spritz έχει και εναλλακτικές του Aperol και μικρά μυστικά (vids)

Διαβάστε επίσης

Για αυτούς που έχουν ζήσει ή και ταξιδέψει αρκετά σε πολλές από τις χώρες της Ευρώπης και κυρίως σε Ιταλία και Αυστρία, το Spritz είναι… προέκταση του χεριού τους. Είναι ίσως πιο συχνό και από ένα εσπρεσάκι, είναι υποκατάστατο του νερού, τέλος πάντων για να μην υπερβάλουμε είναι μια πολύ συχνή συνήθεια.

Στη χώρα μας έχει ανέβει κατακόρυφα η απόλαυσή του τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη διαφήμιση ήταν ο καλοντυμένος κύριος μπροστά από το Βουλή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών κατά μιας κυβέρνησης, ο οποίος κρατούσε ένα γυάλινο ποτήρι στο χέρι και προκάλεσε από πολιτικά σχόλια μέχρι αφιερώματα στον Κυριακάτικο τύπο.

Πάμε τώρα στην ουσία. Μετά από ένα καλοκαίρι που η Aperol η μάρκα… βασιλιάς του ποτού κατέκλυσε τα ελληνικά νησιά με πλήθος προωθητικών ενεργειών, άρχισαν όλο και περισσότεροι να ψάχνονται για να το φτιάχνουν μόνοι τους. Δεν είναι και καμία επιστήμη, το αντίθετο μάλιστα.

Ας δούμε λοιπόν μερικά χρήσιμα:

Πρώτον, το Aperol μπορεί να αντικατασταθεί από Campari. Η διαφορά είναι ότι το Campari είναι ένα τόνο πιο πικρό.

Δεύτερον, ότι το Prosecco, το αφρώδες ιταλικό κρασί που κατά κύριο λόγο είναι το δεύτερο συστατικό, μπορεί να αντικατασταθεί από Moscato D’Asti. Η διαφορά ότι το Moscato είναι ένα τόνο πιο γλυκό.

Τρίτον, ότι τα παγάκια πρέπει να μπαίνουν στο τέλος, έτσι αργούν να λιώσουν και να νερώσουν το ποτό.

Τέταρτον, ότι πέρα από τις φέτες πορτοκάλι, οι οποίες πριν μπουν στο ποτήρι πριν καν από τα ποτέ, πρέπει να έχουν αλείψει το εσωτερικό του ποτηριού για να απελευθερώσουν αρώματα, πάντα μια πράσινη ελιά δίνει και χρώμα και γεύση.

Πέμπτον, ότι η κλασική αναλογία 3 prosecco – 2 aperol – 1 σόδα, εσχάτως όλο και πιο συχνά γίνεται 3-3-1 για πιο έντονη γεύση του ποτού.

Εκτον ότι η σόδα μπορεί να είναι όποια μας αρέσει, δηλαδή ακόμα και ανθρακούχο νερό για πιο ήπια γεύση της και όχι πολύ έντονη παρουσία έναντι των ποτών.

Εβδομο, καλό θα είναι όλα τα ποτά να έχουν μπει στο ψυγείο, μιλάμε για ένα ποτό με κατ’ εξοχήν… προορισμό το να σε δροσίζει, ανεξάρτητα από εποχή.

Ογδοον, μη το διστάζετε με μεζέ, πάει πολύ. Μπορεί να μοιάζει περίεργο ένα πορτοκαλί ποτό με την κλασική έννοια του μεζέ, αλλά δοκιμάστε το και θα δικαιωθείτε.

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα