Τα μουστοκούλουρα του «Δαρεμά» στο Μαρκόπουλο κάνουν… διεθνή καριέρα (pics)

Διαβάστε επίσης

Τι έχει ο καθένας στο μυαλό του σαν μουστοκούλουρο και τι μπορεί να έχει δοκιμάσει και να του αρέσει, είναι θέμα προσωπικού γούστου. Αν όμως έχει δοκιμάσει του «Δαρεμά» από το Μαρκόπουλο απλά ξέρει τι είναι το κορυφαίο μουστοκούλουρο, αν δεν έχει απλά πρέπει γιατί χάνει.

Επειδή είχαν την τύχη από μικρός οικογενειακώς να συχνάζουμε πέριξ της περιοχής, η στάση στη κεντρική πλατεία του Μαρκόπουλου ήταν πάντα επιβεβλημένη. Και οι αγορές μεγάλες ποσότητες αφού ήταν αμέτρητοι αυτοί που παράγγελναν, σε εποχές χωρίς Αττική οδό, που η περιοχή ήταν κανονική εξόρμηση.

Ο φούρνος κρατάει γενιές και δεκαετίες και συνεχίζει να πλάθει στο χέρι το προϊόν – κατατεθέν του για να μην κουράζει τη ζύμη όπως λένε. Εχουν φτάσει αυτά τα μουστοκούλουρα μέχρι διεθενίς διάσημους οδηγούς γαστρονομίας και όχι άδικα. Τόσο τραγανό, όχι σαν κάτι… σφουγγάρια που πλασάρουν διάφοροι σαν μουστοκούλουρο και τόσο απλά νόστιμο, από δικό τους μούστο και δικό τους ελαιόλαδο.

Με το πέρασμα των χρόνων έχουν αναπτύξει τόσο τα βιολογικά αμπέλια τους που πλέον προσφέρουν και άριστες ποικιλίες κρασιών. Συν ένα σωρό άλλα καλούδια, με κουλούρια εκπληκτικά σμυρνέϊκα, πορτοκαλιού αλλά και αγνό χωριάτικο ψωμί. Οσο υπάρχει όμως αυτός ο φούρνος, ο μούστος θα κυριαρχεί. Και δεν είναι μόνο τα κουλούρια του, αλλά και η μουσταλευριά του που ειδικά αυτή την εποχή γνωρίζει μεγάλες πιένες. Χωρίς ζάχαρη παρακαλώ, αλλά με γεύση και αρώματα που δεν σου επιτρέπουν εύκολα να σταματήσεις…

Αν έχει φθινοπωριάσει, δοκιμάστε τη βελούδινη μουσταλευριά με τα ολόκληρα αμύγδαλα χωρίς ζάχαρη και βέβαια μην υποτιμήσετε καθόλου τα κρασοκούλουρα και τα κουλούρια πορτοκαλιού. Διαλέξτε ψωμί ανάμεσα σε 6-7 είδη. Δίπλα από το φούρνο θα βρείτε και την κάβα Δαρεμά απ’ όπου και μπορείτε να αγοράσετε κρασί, μιας και η οικογένεια έχει στραφεί στην βιολογική καλλιέργεια σταφυλιού.

INFO: https://www.daremas.gr/gr/

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ: Μίμης Μαντάς

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα