Στον Αγιο Νικόλαο ο “Γύπας” είναι ένας… θησαυρός καλού μεζέ για κάθε εποχή (pics)

Διαβάστε επίσης

Εννοείται ότι και στις πολύ τουριστικές περιοχές η ζωή… συνεχίζεται και στους μη πολύ τουριστικούς μήνες και μάλιστα με μαγαζιά που τότε μπορεί και να αναδεικνύουν καλύτερα τις χάρες τους. Φτάνοντας στον Αγιο Νικόλαο, από Ηράκλειο μεριά, υπάρχει ο “Γύπας” για να επιβεβαιώνει αυτές τις θεωρίες. Καφενείο, για όσους ξέρουν από Κρήτη δε σημαίνει μόνο καφέ. Το αντίθετο, μπορεί και να μη βρεις καφέ. Να βρεις όμως τόσα καλούδια που να σε πάρουν οι ώρες.

Ο “Γύπας” δεν καταλαβαίνει από εποχές, άντε μόν το ωράριό του προσαρμόζει, αφού το χειμώνα γίνεται απογευματινός και πέρα. Εχει χώρους και για μέσα και για έξω και έχει φαγητά για όλους τους καλούς. Ο Ξηρόκαμπος, όπως λέγεται το μέρος όπου βρίσκουμε το μαγαζί δεν έχει τίποτα τουριστικό να σε αποσπάσει, εκεί θα πας μόνο για να φας πολύ και καλά. Και να πιεις, επίσης πολύ και επίσης καλά. Κι αν βαστάς, κάνε και με τα πόδια το μισάωρο δρόμο για να χωνέψεις και φεύγοντας.

Ολα ντόπια, αυτό εννοείται. Πολλά παραδοσιακά που δεν τα ξέρουν οι μη έχοντες στενή σχέση με την κρητική κουζίνα. Από ομελέτες με βλήτα και αγκινάρες μέχρι ασκορδούλακος και άλλα τινά. Ελίτσα, ντακάκια και φυσικά τα πιο… βαριά, τα πιο κυρίως πιάτα, κρεατικά να γλύφεις τα δάχτυλά σου. Και τυριά, πολλά κρητικά τυριά που είναι ο καλύτερος μεζές της ρακής, ειδικά τα λιπαρά. Ρώτα τους ντόπιους να σου μάθουν, το νερό και τα λιπαρά είναι ο καλύτερος σύντροφος της ρακής λένε.

Η επίσκεψη στον “Γύπα” είναι ένα… πρέπει για όποιος βρεθεί στην περιχοή. Ακόμα και από το Ηράκλειο αξίζει η εκδρομή για να πας εκεί. Είναι μια ολόκληρη εμπειρία, της τοπικής παράδοσης, της κουλτούρας και φυσικά ένα εντυπωσιακό γευστικό αποτέλεσμα που δείχνει ότι δε χρειάζονται πάντα… λούσα για να σε κάνουν να γλύφεις τα δάχτυλά σου.

 

INFO: https://www.instagram.com/gipas_kafenio/

https://www.facebook.com/gipaskafenio/?locale=el_GR

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ: Πάνος Μάρης

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα