Στου «Κοσμά» στους Σταμνούς θέλει κουράγιο για να… φύγεις

Διαβάστε επίσης

Για να φας καλά στην Κρήτη η αλήθεια είναι ότι δε ζορίζεσαι πολύ. Μάλλον το αντίθετο για να καταφέρεις πρέπει να παλέψεις. Οπότε ο καθένας που έχει πάει στο νησί όλο και κάτι μαγικό θα έχει να θυμάται από φαγητό.

Ο «Κοσμάς» στους Σταμνούς, στην Επισκοπή, έχει ένα πακέτο που πιάνει το τέλειο. Αρχικά σου δίνει λίγο την αίσθηση της περιπέτειας, αφού θες κανα μισαωράκι δρόμο από το Ηράκλειο. Φτάνεις Καρτερό, πιάνεις το δρόμο ευθεία πάνω, έχεις την αίσθηση της εκδρομής.

Στη συνέχεια το όλο σκηνικό, αυλή κρυμμένη στα φυτά, μέσα παραδοσιακό στόλισμα, έχει την ταβέρνα του χωριού, το εστιατόριο που ξέρεις ότι θα φας καλά με το που το βλέπεις.

Ε και φυσικά επειδή δεν πας να δεις, το φαγητό φέρνει… δάκρυα συγκίνησης. Να ξεχωρίσεις κάτι θα είναι άδικο για τα υπόλοιπα. Μαγειρευτά τρομερά, ψητά το ίδιο, τηγάνια άψογα, αλλά θα κάνουμε μια διάκριση. Τα ντολμαδάκια του είναι ποίημα, μέχρι και το τύλιγμα μοιάζει με εργόχειρο, όσο για τη γέμιση και τη γεύση, δεν περιγράφονται.

Κι εκεί που νομίζεις ότι τελείωσες και αν έχεις κρατηθεί και στη ρακί ή στο εκπληκτικό κρασί κάπως θα την πας την κατηφόρα και θα γυρίσεις πίσω, έρχεται το τελειωτικό χτύπημα. Οι λουκουμάδες με τα συμπληρώματα και αντίο ζωή. Τουλάχιστον θα πας ευτυχισμένος.

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα