Η «Δήμητρα» της γεύσης και των αναμνήσεων

Διαβάστε επίσης

Η οδός Περικλέους, στο πολύπαθο Μάτι, θα έχει πάντα τη δική της ξεχωριστή θέση στις καρδιές όσων έζησαν εκεί. Αλλά και όσων έφταναν από την Αθήνα σε εποχές που δεν υπήρχαν τα gps και ρωτούσαν με αγωνία και… πείνα «ξέρετε που είναι της Δήμητρας»;

Αυτό είναι που λένε ένα όνομα, μια ιστορία. Η οποία συνεχίζεται, στη Νέα Ιωνία, με τον κατάλογο πια να έχει ακολουθήσει τις επιταγές της εποχής, να έχει διευρυνθεί πολύ, αλλά και με κάποια πράγματα να μην αλλάζουν. Πρώτα η αδιαπραγμάτευτη επιλογή αγνών υλικών. Και δεύτερο και κυριότερο, αυτή η απαράμιλλη συνταγή των τρίγωνων τηγανητών πιτών που ήταν… να μην αρχίσεις.

Οσοι τα ζήσαμε δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ. Οχι μόνο λόγω των περιττών κιλών που κι εκεί οφείλονται αλλά χαλάλι, όσο για το όλο σκηνικό. Την ουρά στο μαγαζί που άνοιγε κατά τις 7 το απόγευμα και λίγο μετά τα μεσάνυχτα έκλεινε. Δεν είχε μείνει και τίποτα.

Την κιμαδόπιτα που όμοιά της δεν έχει βγει στον κόσμο. Τη σπέσιαλ τυρόπιτα με τη ντομάτα στο κέντρο από τυρί και ζαμπόν να ζεματάει τον ουρανίσκο. Αλλά και τον κεφτέ γίγαντα στα χαρακτηριστικά χάρτινα πιατάκια, και φυσικά τα γλυκά Βυρηττού που ολοκλήρωναν την κραιπάλη.

Η Δήμητρα στο μάτι σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή. Εγινε σημείο αναφοράς, δημιούργησε ουρές γαστρονομικού προσκυνήματος. Οι «ξένοι» αγχώνονταν που δεν έβρισκαν κάποια από τα ξύλινα τραπεζάκια με βιδωμένους τους πάγκους και έτρωγαν στο όρθιο. Οι ντόπιοι, ήξεραν την διπλανή καβάτζα στο γηπεδάκι του μπάσκετ με την παιδική χαρά και έστηναν εκεί το τσιμπούσι.

Και όλοι μαζί, ξέρουν ότι τώρα πια με μια βόλτα στη Νέα Ιωνία μπορούν να αναβιώσουν τις αναμνήσεις τουλάχιστον της γεύσης.

 

INFO: http://www.dimitragounaridi.gr

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ: Αγγελος Χατζόπουλος

 

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα