Ο «Σπόρος» της γεύσης φύτρωσε στη Νέα Σμύρνη

Διαβάστε επίσης

Το «ξέρετε κάποιον Σπόρο» ακούγεται όλο και πιο συχνά και μοιάζει αστείο στην Πλατεία Σκατζουράκη στη Νέα Σμύρνη. Αστειό γιατί συνήθως το ρωτάνε ευρισκόμενοι σχεδόν… απ’ έξω, όλο και πιο συχνά γιατί πλέον τον ξέρουν… όλοι και τον εμπιστεύονται.

Το μαγαζί που ποτέ δεν έψαξε τη διαφήμιση, αλλά πάντα ζούσε στους δικούς τους ρομαντικούς ρυθμούς. Μέχρι και για να μάθουν οι πελάτες της γειτονιάς που το έκαναν στέκι για καφέ όταν άνοιξε, πριν από σχεδόν μια δεκαετία, ότι είχε και μεζέδες το… μεζεδοπωλείο, χρειάστηκε να περάσουν μήνες.

Μπορεί να είναι το πιο γουστόζικο μαγαζί στην Αθήνα. Ενα μεζεδοπωλείο με διακόσμηση παρισινού μπιστρό, με αυστηρά ακούσματα που απαγορεύουν «σκυλάδικα» ή άλλα πολύ βαριά και εκτείνονται από μεγάλους Ελληνες συνθέτες, ορχηστρικά, μέχρι και κλασική μουσική.

Στον «Σπόρο» βέβαια δεν πας για να δεις. Πας για να φας και πας για να πιεις. Τον ορισμό των ελεκτών εδεσμάτων, με φαρδιά – πλατιά την υπογραφή των ιδιοκτητών, του Θόδωρου και της Ελισάβετ. Και τον ορισμό των εκλεκτών αποσταγμάτων, που τα ψάχνουν οι δυο τους με ευλάβεια. Γεύσεις και αρώματα, σε έναν ηδονικό συνδυασμό.

Το πρώτο τσίπουρο φεύγει με μπακαλιάρο παστουρμά, ναι ακριβώς έτσι. Τα επόμενα, ή τα κρασιά Λήμνου ή οι μπυρίτσες με ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Από ένα χιουνκάρ για… επίδειξη μαγειρικής, εκπληκτικά τηγανητά κεφτεδάκια και συκώτι, ονειρεμένη πίττα με χόρτα και παρχαροτύρι, ολόφρεσκα και διαλεγμένα ψαρικά. Δεν έχει νόημα να απαριθμήσει κάποιος τα πιάτα του μαγαζιού αυτού. Νόημα έχει να τα γευτεί.

Και πριν πληρώσει να γευτεί και το γλυκό φίλεμα, ανάλογα τα κέφια της ημέρας, από δροσερό μπισκοτογλυκό με ζελέ και κρέμα ή καζάν ντιπί. Ολα χειροποίητα, με τα αρώματα της Μικράς Ασίας να ευωδιάζουν παντού και να δημιουργούν νοσταλγικές αναμνήσεις, συντροφιά με τις αξεπέραστες γεύσεις.

 

INFO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100054247911230

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα