Αυτή είναι η λαγάνα, η παραδοσιακή, όχι ψωμί με… λακκούβες (vid)

Διαβάστε επίσης

Είσαστε από αυτούς που έχετε αγανακτίσει με το πέρασμα των χρόνων να γυρνάτε από φούρνο σε φούρνο ψάχνοντας λαγάνα; Δηλαδή τραγανό, πες σαν κουλούρι ξεροψημένο, λεπτό, σχεδόν ενωμένες οι δύο κόρες, μοσχομυριστό, γευστικό προϊόν και όχι το κλασικό ψωμί του εκάστοτε φούρνου απλά πιο πλατύ και με… δαχτυλιές;

Επειδή πλέον έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα τέτοιοι φούρνοι, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα και όσοι υπάρχουν είναι… σεσημασμένοι και έχουν ουρά από το ξημέρωμα και τελειώνουν γρήγορα, γιατί δεν το φτιάχνετε μόνοι σας;

Ψάχνοντας συνταγές είχα βρει αυτήν, από το κανάλι live-kitchen.gr του Πάνου Παπαδάκη, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο αλλά γενικά μου κάνουν πολλές από τις συνταγές του. Τη δοκίμασα κι αυτή σκεπτόμενη, “μια από τα ίδια” και ξαφνικά είδα… τη λαγάνα την αληθινή.

Μυστικό; Ενα. Ακολούθησα κατά γράμμα και κατά γραμμάριο όσα διάβασα και είδα. Κι ας μην είναι ζαχαροπλαστική. Το αποτέλεσμα το κρίνω τέλειο. Και είπα να το μοιραστώ.

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :

Για την ζύμη

  • 400 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 9 γρ ξηρή μαγιά
  • 1 κτγ ζάχαρη
  • 250 γρ νερό
  • 1 κτγ αλάτι
  • 2 κτσ ταχίνι

Για το ταψί

  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Σουσάμι

Για το άλειμμα

  • 1 κτσ μέλι
  • Λίγο νερό

Για το πασπάλισμα

  • Μπόλικο σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό , την ξηρή μαγιά , την ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για 1 λεπτό.
  2. Προσθέτουμε το ταχίνι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ρίχνουμε ενδιάμεσα και το αλάτι.
  4. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ χωρίς να εφάπτεται με την ζύμη με μεμβράνη .
  6. Ανάβουμε τον φούρνο για 1 λεπτό στις αντιστάσεις στους 50 c
  7. Κλείνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  8. Ανοίγουμε την ζύμη με τα χέρια μας και την κάνουμε λεπτή σε πάχος.
  9. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα αλείφουμε ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  10. Βάζουμε μέσα την ζύμη που έχουμε ανοίξει , την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.
  11. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι μαζί με λίγο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
  12. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης και με τα δάχτυλά μας κάνουμε βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια.
  13. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα 20 λεπτά στους 180 c.

 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ: Μάρω Πέτρου

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα