Το icewine είναι το «αριστοκρατικό» φινάλε (pics)

Διαβάστε επίσης

Οι συνδυασμοί εκλεκτών δώρων, ευπαρουσίαστων, κυριλέ με εκλεκτές γεύσεις είναι πάντα περιζήτητοι. Και τα icewines είναι μια τέτοια περίπτωση.

Ενα κρασί που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από διάσημα ηδύποτα και που μπορεί άνετα να… σταθεί σε συγκρίσεις, σε καλάθια, ακόμα και μόνο του.

Η παραγωγή του από μόνη της ιντριγκάρει. Είναι από σταφύλια που μένουν στο αμπέλι μέχρι τον βαθύ χειμώνα, καταψύχονται φυσικά και μετά περνάνε τη διαδικασία για να γίνουν κρασί.

Λένε οι γνώστες, εγώ ό,τι διάβασα μεταφέρω, ότι θεωρούνται οι πλέον καλοί καρποί αφού άντεξαν αυτές τις συνθήκες και μέσα τους ωριμάζει υγρό… νέκταρ. Αντιγράφω από το krasiagr

«Τα σταφύλια που αναπτύσσονται καλά σε ψυχρά κλίματα κάνουν τα καλύτερα κρασιά του πάγου και σε αυτά περιλαμβάνονται τα: Cabernet Franc, Merlot, Gewürztraminer, Riesling, Gruner Veltliner, Chenin Blanc και Vidal Blanc. Κρασιά του πάγου από Cabernet Franc είναι σπάνια, με ένα λαμπερό πορτοκαλί-ρουμπίνι χρώμα, αλλά μπορεί να βρεθούν με σχετική ευκολία στο Οντάριο του Καναδά.

Αυτό που κάνει το ice wine να είναι τόσο γλυκό είναι αρχικά το γεγονός ότι τα σταφύλια καταψύχονται. Όταν τα σταφύλια καταψύχονται, τα σάκχαρα και τα διαλυτά στερεά δεν παγώνουν, όπως συμβαίνει με το νερό και αυτό οδηγεί σε ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο και ζαχαρούχο υγρό που βγαίνει αυτούσιο όταν τα σταφύλια τελικά πάνε στην πρέσα».

 

 

Γι’ αυτό είναι μικρές οι ποσότητες, γι’ αυτό και αυτά τα κρασιά είναι πάντα σε υψηλές τιμές, όχι εξωπραγματικές αλλά όχι και… καθημερινές.

Ο Καναδάς και η Γερμανία θεωρούνται οι κατ’ εξοχήν χώρες παραγωγής τους. Οσο για τη γεύση, είναι γλυκό κρασί με γεμάτη γεύση, απολαυστικό για πριν, αλλά προσωπικά το προτιμώ χωρίς δεύτερη κουβέντα για μετά το φαγητό.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ: Λευτέρης Μοντεράλης

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα