Τήνος: Στο Veneranda οι “χαμένες” παραδοσιακές συνταγές των χωριών της Τήνου ζωντανεύουν ξανά (pics)

Διαβάστε επίσης

Ένα πράγμα δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς που επισκέφθηκε την Τήνο τα τελευταία χρόνια: Σε αυτό το νησί ξέρουν να τρώνε. Η Τήνος δεν είναι απλώς ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου. Το νησί έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς προορισμούς στη χώρα, χάρη στα πολυάριθμα προϊόντα, τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που παράγει το νησί, αλλά και τους ανθρώπους της που με ιδιαίτερη φροντίδα και σεβασμό, αξιοποιούν τη γευστική αυτή αφθονία της Τήνου. 

Ένα πλέον ορόσημο της γαστρονομικής σκηνής της Τήνου, είναι το Veneranda -που στα λατινικά σημαίνει Παρασκευή. Σκαρφαλωμένο σε ένα από τα πιο μικρά χωριά του νησιού, στον γραφικό Κρόκο, το μαγαζί του Νίκου Κούλη και της Γιάννας Βαλλαρή, που ήρθε να δώσει στο χωριό την πλατεία που του έλειπε, κατάφερε γρήγορα να αποκτήσει καλή φήμη και να γίνει ένα από τα αγαπημένα γαστρονομικά καταφύγια ντόπιων και επισκεπτών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν κατάφεραν να αντισταθούν και ξαναγύρισαν στο Veneranda και δεύτερη, αλλά και τρίτη φορά πριν πάρουν το καράβι της επιστροφής.

Η Γιάννα και ο Νίκος σε υποδέχονται με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό για να δοκιμάσεις τις γεύσεις τους. Στη φωτογραφία βρίσκονται στον χώρο αναμονής, όπου σερβίρονται μικρά κεράσματα σε όσους περιμένουν

Πέρα από την πανέμορφη τοποθεσία του και τον πολύ χαλαρωτικό και οικείο χώρο του, η επιτυχία του Veneranda έγκειται στην ιδιαίτερη φιλοσοφία του, που βασίζεται στην εκτίμηση και διατήρηση της τηνιακής παράδοσης. Στην κουζίνα του καθημερινά αναβιώνουν ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές από τα χωριά της κάτω μεριάς της Τήνου, που έμαθαν ο Νίκος και η Γιάννα από πόρτα σε πόρτα, μιλώντας με γιαγιάδες της συγκεκριμένης πλευράς του νησιού, που θέλουν να περάσουν τα φαγητά και τα μυστικά τους από γενιά σε γενιά ως μια ανεκτίμητη κληρονομιά. 

Γεύσεις απλές, αλλά αυθεντικές, που γέμιζαν αρώματα τις γειτονιές του νησιού και μας θυμίζουν τις δικές μας γιαγιάδες σερβίρονται σε εξαιρετικά σκεύη και πιάτα προσεκτικά διαλεγμένα, αποδεικνύουν πως η παράδοση μπορεί να παραμείνει ζωντανή και συναρπαστική. 

Κάθε μπουκιά σε κάνει να νιώθεις λες και το φαγητό ετοιμάστηκε από την αγαπημένη σου γιαγιά: εκείνη που γέμιζε τα πιάτα με γενναίες ποσότητες γιατί έπρεπε “να φτάσει για όλους” και έφτιαχνε τα πάντα με περίσσια αγάπη.

Ο χώρος είναι πανέμορφος και θυμίζει πλατεία χωριού

Το Veneranda προσφέρει γεμάτες γεύσεις και όμορφες στιγμές από το πρωί σερβίροντας καφέ και χορταστικά πρωινά, μέχρι το βράδυ με πιάτα που αποδεικνύουν γιατί η τηνιακή κουζίνα είναι τόσο μοναδική που συνδυάζονται τέλεια με τοπικά κρασιά από τους βραβευμένους αμπελώνες της Τήνου. Όλα φτιάχνονται με βάση τοπικές αγνές πρώτες ύλες, όπως άγριες αγκινάρες, κάππαρη και ντοματίνια Τήνου, τοπικό μέλι, λούζα, που είναι ένα παραδοσιακό αλλαντικό, τηνιακό βούτυρο και το παραδοσιακό λουκάνικο Τήνου.

Μπιφτέκι-λουκάνικο φτιαγμένο από ντόπιο λουκάνικο, σερβιρισμένο με ολόφρεσκες πατάτες

Αν επιλέξετε να πάτε πρωί, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το τηγανητό τοστ της Ροζ-Μαρί. Παλιά στα χωριά της Τήνου οι γυναίκες -επειδή δεν υπήρχαν τοστιέρες στο νησί- τηγάνιζαν ψωμί με λίγο ντόπιο βούτυρο και το συνόδευαν είτε με κάτι γλυκό όπως χειροποίητες μαρμελάδες είτε με κάτι αλμυρό. Στο Veneranda υπάρχουν δύο παραλλαγές του παραδοσιακού τηγανητού τοστ, μια με σαλάμι, ντομάτα, μαρούλι και κρέμα τυρί και μια vegetarian επιλογή με σως φέτας, ελιές, καραμελωμένο κρεμμύδι, ντομάτα, ρίγανη και ελαιόλαδο. 

Το Ροζ-Μαρί τοστ που πρέπει να δοκιμάσεις

Φυσικά, ο καγιανάς, τα αυγά με το τηνιακό λουκάνικο, το ψαθούρι με τη λούζα, ένα παραδοσιακό τηνιακό αλλαντικό, αλλά και οι γλυκές αυγοφέτες είναι επίσης χορταστικές και πεντανόστιμες επιλογές που συνοδεύουν τέλεια τον καφέ και σε “κρατάνε για ώρες”. Δεν είναι τυχαίο που αυτά έτρωγαν οι Τηνιακοί παλιά πριν φύγουν για τις δουλειές τους. 

Καγιανάς, απλός, αυθεντικός και πεντανόστιμος

Αν επισκεφθείτε το Veneranda από το μεσημέρι και μετά, από το τραπέζι δεν πρέπει να λείπει η φάβα με ψητά ντοματίνια Τήνου και καραμελωμένα κρεμμύδια, το σίσιρο, που είναι χοιρινό το οποίο επεξεργάζεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, μέσα σε αλάτι και γλίνα, το best-seller χειροποίητο μπουρέκι με μαρμελάδα ντομάτας και τα ντοματάκια της γιαγιάς Ελενίτσας, η οποία έδειξε στον Νίκο και στη Γιάννα πώς να φτιάχνουν τις πιο νόστιμες ψητές ντομάτες στον φούρνο με τυράκι Τήνου, παξιμάδι και μυρωδικά.

Το παραδοσιακό σίσιρο είναι η νέα προσθήκη του καταλόγου του Veneranda

Ένα πιάτο που έκανε μεγάλη επιτυχία και την προηγούμενη χρονιά ήταν τα σκορδομακάρονα Τήνου, ένα πιάτο που έτρωγαν οι Τηνιακοί σε περίοδο νηστείας. Πρόκειται για μακαρόνια με φρέσκια ντομάτα, βούτυρο Τήνου, αρκετό σκόρδο και κατά την παράδοσιαση τριμμένη φρυγανιά αντί τυριού.
Επίσης, ένα φαγητό που ξύπνησε μνήμες των ντόπιων και όπως τους είπαν “τους ταξίδεψαν” στο παρελθόν είναι τα αρνίσια συκωτάκια με ρύζι και κόκκινη σάλτσα, που κάποτε σερβίρονταν στους παραδοσιακούς γάμους του νησιού.

Η Τήνος μεταξύ πολλών άλλων φημίζεται και για τις άγριες αγκινάρες της και έτσι δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από τον κατάλογο του Veneranda. Δημιούργησαν λοιπόν, δύο εξαιρετικά και must-try πιάτα: την τάρτα αγκινάρας με τοπικά τυριά όπως γραβιέρα Τήνου και το τυράκι Τήνου και τα λαχταριστά μακαρόνια με αγκινάρα, σπαράγγια, πιπεριά chili, κρεμμύδια, φέτα και βούτυρο. 

Η φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα ντοματίνια

Για επιδόρπιο ετοιμάζουν επίσης γλυκά της τηνιακής παράδοσης που όμως τα έχουν αποδώσει σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή. Το τηνιακό λουκούμι τριαντάφυλλο μπήκε πάνω από ένα cheesecake που έκανε όλο το νησί να μιλάει για αυτό, το ξεροτήγανο της γιαγιάς συνοδεύεται με μους μέλι και η τηνιακή γλυκιά τυρόπιτα που συνοδεύεται με ένα δροσερό μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι. 

Δεν είναι λίγοι που πήγαν στο Veneranda μόνο και μόνο για να δοκιμάσουμε cheesecake με λουκούμι τριαντάφυλλο

Το Veneranda δεν είναι μόνο το μαγαζί που θα φάει κάποιος εξαιρετικά, αλλά και το μέρος που θα νιώσει “καλοκαίρι”. Τοποθετημένο ίσως στο πιο πράσινο σημείο του κατά τα άλλα άγριου νησιού, θυμίζει λίγο αυλή σπιτιού και αποπνέει μια καθ΄όλα χαλαρωτική ηρεμία.

Αξίζει επίσης, να αναφέρουμε ότι σε μια γωνία στο Veneranda υπάρχουν προς πώληση προϊόντα όπως χειροποίητα κοσμήματα, μαρμελάδες, σαπούνια και λαδακια σώματος, όλα φτιαγμένα από Τηνιακούς παραγωγούς. 

Το Veneranda είναι ίσως σε ένα από τα πιο πράσινα σημεία του νησιού  Google Maps

Αυτό που κάνει το Veneranda να ξεχωρίζει είναι η δέσμευση του να σέβεται την αυθεντικότητα, την ποιότητα, αλλά και την τοπική κληρονομιά του. Από την αναβίωση των ξεχασμένων συνταγών μέχρι την υποστήριξη των τοπικών παραγωγών, αποτελεί εντυπωσιακό παράδειγμα του πώς η γεύση και η αγάπη για τον τόπο μπορούν να συμβάλλουν σε μια μοναδική εμπειρία. Το Veneranda δεν είναι απλώς ένα μαγαζί, είναι ένα ταξίδι στην ιστορία και στην κουλτούρα της Τήνου, μέσα από τα αρώματα και τις γεύσεις που προσφέρει.

More info:

Veneranda tinos

Επαρ.Οδ. Τριπόταμου-Καλλονής, Τήνος 842 00

2283 051595

Βρες το στο Google Maps

 

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα